Är allergimedicin doping?

I Sverige är många allergiska, mot bl.a. pälsdjur eller mot olika sorters pollen. Men i senaste vinter-OS i Sotji i Ryssland fastnade Nicklas Bäckström i en dopingkontroll, fast han bara hade använt allergimedicin. Betyder det att man inte kan använda allergimediciner om man idrottar.

Det skulle nog bli ganska tomt i svenska stall, på fotbollsplaner och i ishallar om alla som tar någon allergimedicin blev portade p.g.a. doping, och dessutom skulle folk bli tyngre, sjukare och ledsnare, eftersom många tycker att det är roligt med idrott. Men så stora konsekvenser kommer det här nog inte att få.

Nu är det så att den allergimedicin som Nicklas Bäckström hade använt var lite speciell. Den innehöll pseudoefedrin, ett ämne som kan användas för att minska svullnad i näsan och i svalget, något som ju allergiker ofta drabbas av. Men det kan även användas prestationshöjande, precis som många former av doping och en del droger.

Tre Kronor på isen

Vad är pseudoefedrin?

Nicklas Bäckström spelar ju i vanliga fall i NHL i USA, och har genomgått dopingtester fyra gånger om året, och dessa har inte gett något utslag på hans allergimedicin. Samtidigt har man i USA stora problem med drogen metamfetamin eller crystal meth, som tillverkas i olagliga laboratorier av bl.a. pseudoefedrin. I de flesta delstater i USA måste den som vill köpa pseudoefedrin på ett apotek lämna in sina personuppgifter, och i två delstater – Oregon och Mississippi – säljs mediciner som innehåller pseudoefedrin endast på apotek.

Bäckström är inte den förste som testas positivt för pseudoefedrin. Det hände även den rumänska gymnasten Andreea Raducan, slovakiska roddaren Lubomir Visnovsky och kanadensiska roddaren Silken Laumann. Bäckström har även blivit testad av Internationella olympiska kommittén (IOK) tidigare, och då klarat sig. Den här gången hade han mer pseudoefedrin i blodet än tidigare. Det högsta tillåtna värdet är 150 gram pseudoefedrin per liter blod, Bäckström hade 190 gram i blodet när han testades.

Det betyder att det inte är något problem för den som idrottar att fortsätta att använda allergimediciner som innehåller pseudoefedrin. Men på högre nivåer, som den Bäckström tävlar på, gäller det att vara försiktig med hur mycket medicin man tar.