Barnen drabbas vid skilsmässa

Varje år slutar många giftermål i skilsmässa och familjer splittras. Barnen hamnar ofta emellan och drabbas nästan hårdast. Det finns dock en del saker som föräldrarna kan göra för att få barnen att känna bättre inför skilsmässan.

3617643-sad-little-boy-hearing-his-parents-arguing

Nu är det rekordmånga som skiljer sig, skriver Dagens Nyheter. Under 2013 slutade hela 25 100 äktenskap med skilsmässa och det är den högst uppmätta siffran sedan 1975 då en lag kom som tillät lättare och snabbare skilsmässor. I snitt hade de äktenskap som slutade i skilsmässa förra året varat i elva år och i Stockholm varade äktenskapen generellt kortast tid i landet, nämligen i tio år. Antalet skilsmässor har tidigare legat på runt 20 000 varje år men nu har de alltså skjutit i mängden och är runt femtusen fler.

Jobbigt för barnen

När det är så pass många giftermål som slutar i skilsmässa blir ännu fler barn än tidigare lidande. För en skilsmässa är inte bara jobbig för de två personer som går skilda vägar, utan det är ofta jobbigt för hela familjen som då blir splittrad. Forskning visar att de barn som fått en rimlig förklaring till varför föräldrarna skiljer sig och har föräldrar som inte visat sina svåra känslor speciellt mycket, kommer över en skilsmässa rätt bra. Men de som aldrig riktigt förstått skilsmässan kan ha kvar sin besvikelse över den även när de är vuxna, skriver Svenska Dagbladet. Dessa personer fick förmodligen för lite information om varför föräldrarna ville skilja sig och de fick även för lite stöd av omgivningen. De barn som fått det allra jobbigast efter föräldrarnas skilsmässa är de vars föräldrar fortsatt att bråka även efter skilsmässan.

Måste göras på rätt sätt

För att skilsmässan ska bli så bra som möjligt för barnen och för att de inte ska fortsätta vara upprörda över den flera år i efterhand måste föräldrarna göra ett antal saker på rätt sätt:

  • De måste förklara för barnen varför de skiljer sig, annars finns risken att barnen tar på sig skulden.
  • De bör aldrig tala illa om den andra föräldern för det är något av det värsta barn i alla åldrar vet. Barnet ska heller aldrig tvingas ta parti.
  • De ska försöka undvika att bråka när barnen är närvarande. Läs mer.