Konsekvenser efter skilsmässan

När det blir skilsmässa är det många barn som hamnar i skymundan – eller ännu värre, måste välja mellan sina föräldrar. Detta kan innebära stora problem för barnet även i vuxenålder.

Vi har tidigare skrivit om hur barn drabbas vid skilsmässa, och hur det kan bli så illa att barnet får konsekvenser som kvarstår även vid vuxen ålder. I vårt barn och mamma höstinlägg om saken rapporterade vi även att det 2013 var rekordmånga som skiljer sig och det verkar inte vara någonting som kommer att ändras. En av de många barn som fått problem på grund av sina föräldrars skilsmässa är Nicklas barn, vilket han har gått ut med i en artikel här. Hans barn var två år när hans föräldrar bestämde sig för att gå skilda vägar, och mitt i allt blev han bortglömd – någonting som absolut inte får hända. Som tur är löste sig allting och Nicklas arbetar nu hårt tillsammans med sitt ex för att deras son inte ska känna av de problem som varit. Självklart är det inte enkelt men det går, menar Nicklas.

För att ett barn inte ska få stora skador av skilsmässan är det viktigt att man som föräldrar tar ens barns känslor på allvar och inte förlorar sig i sina egna problem. Att prata med barnet om vad som händer kan hjälpa otroligt mycket, i vissa fall kan det även vara en god idé att prata med en psykolog. Om det skulle uppstå ett stort bråk mellan er föräldrar, då ni överhuvudtaget inte kommer överens och kanske till och med väljer att gå till rätten för att dela upp er så är det extra viktigt att ni ser till barnet. Ett barn ska aldrig behöva hamna mellan sina föräldrar och känna att han eller hon behöver välja mellan vem som hen helst bor med.